Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

10 april 2016

Christian Jörgensen utsedd till Årets företagare inom branschen 2016

Tävlingen Årets Företagare anordnas i år för första gången av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Syftet är att premiera företagsledare inom bageri- och konditoribranschen som driver ett företag, som anställd eller ägare, med tillväxt, lönsamhet och föredömligt ledarskap. Christian Jörgensen som driver Dahls Bageri i Göteborg tar idag emot priset för Årets Företagare 2016 på ”Bagarbåten” – en branschträff ombord på Viking Cinderella.

Med tävlingen ”Årets Företagare” i bageribranschen vill vi skapa förebilder och inspirera nästa generation duktiga företagare. Företagare som anstränger sig till sitt yttersta, med stort personligt engagemang och ekonomiskt risktagande. Förutom att de bakar fantastiska bakverk skapar de även arbetstillfällen och bidrar föredömligt med skatteintäkter som kommer alla i samhället till gagn, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar ”Årets Företagare”. Hela varannan arbetsplats inom livsmedelstillverkning är ett bageri eller konditori. Att bageribranschen har mycket hög personaltäthet jämfört med andra producerande företag syns inte minst på att arbetskraftskostnaden utgör upp mot 50 % av den totala kostnaden på ett litet bageri. Hos
de största bagerierna är motsvarande siffra dryga 30 % samtidigt som övriga tillverkande företag ofta har arbetskraftskostnader på cirka 10 %.

– Vår bransch har tidigare varit relativt pressad, med många utslagna bagerier som följd – men de senaste åren har vi sett en tydlig uppåtgång. Mycket tack vare drivna och begåvade entreprenörer. Som Christian Jörgensen. Just dem vill vi nu hylla, fortsätter Martin.
Årets vinnare, Christian Jörgensen som driver Dahls, tog idag emot titeln Årets Företagare 2016
med motiveringen: ”Dahls Bageri har på ett imponerande sätt lyckats växa som företag och samtidigt klarat av att hålla samma höga rörelsemarginal. Som ett av de större företagen i bageribranschen blir resultatet än mer imponerande. Ägaren och vd:n Christian Jörgensen är en inspirerande ledare och strateg som skapar framgång åt såväl det egna bolaget som branschen som helhet.”

– Det är en fantastisk ära att ta hem titeln som Årets Företagare! Dahls är ett renodlat hantverksföretag, där hela verksamheten bygger på att vara en specialiserad leverantör till dagligvaruhandeln. Vi ser att de konsumenter som vi vill nå kräver allt mer förädlade bakverk och mer intressanta varianter på bröd. Det erbjuder vi dem, säger Christian Jörgensen, ägare och vd på Dahls Bageri.

 

Om Årets företagare

Syftet med Årets Företagare är att främja företagandet inom bageri- och konditoribranschen
genom att premiera företagsledare som driver ett företag, som anställd eller ägare, med tillväxt,
lönsamhet och föredömligt ledarskap. Tyngdpunkten under urvalsprocessen har legat på tillväxt
under de senaste sju åren, med extra vikt på 2015 års bokslut. Tävlingen anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Under våren 2016 har man kunnat nominera begåvade ledare till titeln. En jury bestående av Samuel Engström, partner på Valuation Företagsvärderingar, Morgan Holmström partner på MHM Consulting, Johan Sörberg, bagarmästare och Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen har sedan valt ut fem finalister och utsett vinnarna. Huvudsponsor för tävlingen är Zeelandia som utvecklar, tillverkar och marknadsför råvaror för bagerier och konditorier.

 

Här är samtliga vinnare i "Årets företagare 2016"

Vinnare
Christian Jörgensen
Driver bageriet och konditoriet Dahls i Göteborg
Motivering: Dahls Bageri har på ett imponerande sätt lyckats växa som företag och samtidigt klarat av att hålla samma höga rörelsemarginal. Som ett av de större företagen i bageribranschen blir resultatet än mer imponerande. Ägaren och vd:n Christian Jörgensen är en inspirerande ledare och strateg som skapar framgång åt såväl det egna bolaget som branschen som helhet.
Om Dahls
Grundades år: 1963
Antal anställda: 110
Omsättning 2015: 146 938 000 kr

Andraplats
Conrad Tyrsén och Ted Johansson
Driver bageriet och konditoriet Dessert & Choklad Stockholm i Stockholm
Motivering: Conrad och Ted är kända för sina djupa hantverkskunskaper som bagare och konditorer och de har serverat sina bakverk under Årets Konditor, kungliga bröllop och Nobelfester. Nu visar de även att de bemästrar konsten att driva eget företag. Mästerligt. För att vara ett nystartat företag har de på kort tid kunnat visa fantastiska resultat, både gällande omsättning och tillväxt. Att de dessutom är operativt insatta i alla delar, med många och långa timmar varje dag som insats får juryn att bli än mer imponerad. Finns det något de inte klarar av?
Om Dessert & Choklad Stockholm
Grundades år: 2005
Antal anställda: 15
Omsättning 2015: 19 130 000 kr

Tredjeplats
Kristoffer Delselius
Driver bageriet och konditoriet Delselius Konditori i Gustavsberg
Motivering: Kristoffer Delselius driver Delselius Konditori. Ett företag som startades redan 1986.
Kristoffer är en eldsjäl, i ordets rätta bemärkelse. Med eld och passion har Kristoffer skapat ett
lönsamt och välmående företag med en tydlig och klar vision. Ett vinnande koncept som håller år efter år. Kristoffers personliga ledarskap är även det något som ingår i det vinnande konceptet.
Om Delselius Konditori
Grundades år: 1985
Antal anställda: 24
Omsättning 2015: 22 994 000 kr

Ytterligare nominerade
Linda och Markus Ekelund
Driver bageriet och konditoriet Thimons i Nässjö
Motivering: Linda och Markus Ekelund driver framgångsrikt konditori Thimons i Nässjö. Med personligt och engagerat ledarskap har de lyckats skapa ett välmående och omtyckt konditori. Vi lyfter på hatten och önskar fortsatt framgång i samma tydliga riktning. Uppåt.

Om Thimons
Grundades år: 2007
Antal anställda: 21
Omsättning 2015: 23 411 000 kr

Fia och Joel Christenson
Driver bageriet Kringelgården i Saltsjöbaden
Motivering: Fia och Joel Christensons driver anrika Kringelgården i Saltsjöbaden, som ända sedan 1942 drivs av familjen Christenson. Under Fia och Joels visionära ledarskap har företaget ett tydligt och vinnande koncept som skapat god lönsamhet och omsättning. Imponerande på alla sätt och vis.

Om Kringelgården AB
Grundades år: 2008
Antal anställda: 14
Omsättning 2015: 14 169 000 kr

För ytterligare information om Årets Företagare, kontakta:
Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer
mobil: 0703-646 794, email: martin@bageri.se

För intervjuer, ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta:
Tobias Sikström, presskontakt Kelly and Pling
mobil: 0738-27 55 49, email: tobias.s@kellyandpling.com